Can I tilt fairway mat for different lie?

Players can't tilt fairway mats to create an upslope lie under golf rules.

6 cards · 1m · tap to begin

From · · · 1m

Can I tilt fairway mat for different lie?

Players can't tilt fairway mats to create an upslope lie under golf rules.

In brief

Players can't tilt fairway mats to create an upslope lie under golf rules. Using fairway mats to create an upslope lie for better ball positioning is against golf rules. Originally reported by Nationalclubgolfer.

Fairway mats at clubs

Clubs use fairway mats to protect turf during wet and cold weather.

Local rule for mats

Local Rule MLR E-12 requires fairway mats in some clubs during spring.

Mats pose rule challenges

Mats pose rule challenges

Mats can't be used in teeing areas and must not assist alignment.

Player asks about tilting

A player asked if they could tilt mats to create an upslope lie for better ball positioning.

Rule 4.3a applies

Rule 4.3a covers equipment use and whether tilting mats gains an advantage.

R&A response

R&A response

The R&A says using mats to gain an advantage is not allowed under golf rules.

The bottom line

Using fairway mats to create an upslope lie for better ball positioning is against golf rules.

Read the original on Nationalclubgolfer

How we make summaries

React

Sign in to react and comment.

Comments (0)

Life is short. Keep it sweet. Respect others' opinions and be kind!

    Recommended next

    More decks on fairway mat and related topics.