Can I use my golf bag to shelter my ball from wind?

Golfers can't use their bags to shield balls from wind, rules say.

4 cards · 40s · tap to begin

From · · · 40s

Can I use my golf bag to shelter my ball from wind?

Golfers can't use their bags to shield balls from wind, rules say.

In brief

Golfers can't use their bags to shield balls from wind, rules say. Players face two-stroke penalty if deliberately using golf bags to protect balls from wind. Originally reported by Nationalclubgolfer.

Quick answers

When is it allowed?
If not deliberate, players can keep golf bag next to ball without penalty.
What is the key takeaway from Can I use my golf bag to shelter my ball from wind??
Players face two-stroke penalty if deliberately using golf bags to protect balls from wind.

Wind chill on course

Wind chill on course

A golfer wore a coat for the first time in months as wind felt chilly.

Golf bag rule question

Golfers shelter from the weather under an umbrella | Source: Adobe Stock World Handicap System data Playing conditions calculation

Can a player use their golf bag to shelter their ball from wind before playing?

Rule 10.2b (5) penalty

Deliberately positioning a bag to protect a ball from wind causes two-stroke penalty.

“a two-stroke penalty, or loss of hole if it was match play”

When is it allowed?

If not deliberate, players can keep golf bag next to ball without penalty.

In short

Players face two-stroke penalty if deliberately using golf bags to protect balls from wind.

Read the original on Nationalclubgolfer

React

Sign in to react and comment.

Comments (0)

Life is short. Keep it sweet. Respect others' opinions and be kind!

    Recommended next

    More decks on golf and related topics.