# Can I tilt fairway mat for different lie?

> Players can't tilt fairway mats to create an upslope lie under golf rules.
- Title: Can I tilt fairway mat for different lie? · Nationalclubgolfer
- Summary: Players can't tilt fairway mats to create an upslope lie under golf rules. Using fairway mats to create an upslope lie for better ball positioning is against…
- Keywords: fairway mat, golf rules, upslope lie, rule 4.3a, r& a, england golf, Nationalclubgolfer
- Source: Nationalclubgolfer — https://nationalclubgolfer.com/rules/fairway-mat-rule-can-you-tilt-it-for-a-different-lie
- Author: Steve Carroll
- Published: 2026-11-04T16:26:27+00:00
- Read time: 1 min
- Topics: fairway mat, golf rules, upslope lie, rule 4.3a, r& a, england golf, sports
## Fairway mats at clubs
Clubs use fairway mats to protect turf during wet and cold weather.
## Local rule for mats
Local Rule MLR E-12 requires fairway mats in some clubs during spring.
## Mats pose rule challenges
Mats can't be used in teeing areas and must not assist alignment.
## Player asks about tilting
A player asked if they could tilt mats to create an upslope lie for better ball positioning.
## Rule 4.3a applies
Rule 4.3a covers equipment use and whether tilting mats gains an advantage.
## R&A response
The R&A says using mats to gain an advantage is not allowed under golf rules.
## Key takeaway

Using fairway mats to create an upslope lie for better ball positioning is against golf rules.