# Can I use my golf bag to shelter my ball from wind?

> Golfers can't use their bags to shield balls from wind, rules say.
- Title: Can I use my golf bag to shelter my ball from wind? | Shortify
- Summary: Golfers can't use their bags to shield balls from wind, rules say. Players face two-stroke penalty if deliberately using golf bags to protect balls from wind.
- Keywords: golf, golf bag, wind, rules of golf, two-stroke penalty, sports, use, bag, shelter, ball, Nationalclubgolfer
- Source: Nationalclubgolfer — https://nationalclubgolfer.com/rules/can-i-use-my-golf-bag-to-shelter-my-ball-from-the-wind
- Author: Steve Carroll
- Published: 2026-10-30T03:00:00+00:00
- Read time: 1 min
- Topics: golf, golf bag, wind, rules of golf, two-stroke penalty, sports
## Wind chill on course
A golfer wore a coat for the first time in months as wind felt chilly.
## Golf bag rule question
Can a player use their golf bag to shelter their ball from wind before playing?
## Rule 10.2b (5) penalty
Deliberately positioning a bag to protect a ball from wind causes two-stroke penalty.

> a two-stroke penalty, or loss of hole if it was match play
## When is it allowed?
If not deliberate, players can keep golf bag next to ball without penalty.
## Key takeaway

Players face two-stroke penalty if deliberately using golf bags to protect balls from wind.